
La implantació massiva del teletreball ha suposat un replantejament i una necessitat encara més urgent diversos tipus de signatura electrònica per agilitzar els tràmits a distància.
Abans d’escollir, és fonamental comprendre quins tipus de signatures electròniques existeixen, la validesa legal i quan utilitzar-les. Davant d’aquesta necessitat, convé recordar la Llei 59/2003, de 19 de desembre, de signatura electrònica, per la qual es regula la signatura electrònica i els seus efectes jurídics i es presten serveis d’autenticació.
La llei deriva de la transformació de la Directiva 1999/93/EC, que va establir un marc únic per a la signatura electrònica dins de la Comunitat Europea, i posteriorment va ser reemplaçada pel Reglament de la UE 910/2014 del 23 de juliol del 2014.
Quins tipus de signatura electrònica hi ha?
Signatura electrònica simple:
S’utilitza per demostrar el compliment de les dades contingudes al document. Per a la seva execució, pot ser útil seleccionar o marcar una casella al formulari. Aquest tipus de signatura és molt simple, però es considera invàlida per llei quan el signant necessita ser identificat.
Signatura Electrònica Avançada:
Aquestes firmes compleixen els requisits establerts al Reglament UE 910/2014 de la següent manera:
– Permet identificar el signant i vincular-lo unívocament a aquest.
– Es genera a partir de dades de creació de signatura electrònica que els signants poden utilitzar, sota el control exclusiu i amb un alt grau de confiança.
– Està vinculada al document o dades signades de tal manera que si es realitza algun canvi al document després que s’hagi signat, es pot detectar.
En complir aquests requisits, aquest tipus de signatura es recomana per a transaccions financeres molt importants o per a la signatura de documents que representen importants interessos legals, com a contractes i documents oficials. S’estipula clarament que les signatures electròniques avançades es poden utilitzar com a prova en un judici.
Signatures electròniques acreditades o qualificades:
És una signatura electrònica avançada, però compleix dues condicions addicionals:
– Vincula la identitat del signant a la seva signatura a través d’un certificat qualificat individual emès per un Prestador de Serveis de Confiança Qualificat (QTSP).
– La clau de signatura de l’usuari és gestionada per un Dispositiu de Creació de Signatura Electrònica Qualificada (QSCD). Això garanteix que sigui vàlid i legalment vinculant no només al país de la UE a què s’assigna, sinó també a qualsevol altre estat membre de la UE. Amb aquest estatus legal especial a Europa, es pot utilitzar per als documents més importants d’alt risc, des d’assegurances de vida fins a sol·licituds de crèdit, segons les lleis locals. Les firmes electròniques reconegudes per llei tenen el mateix valor que les firmes manuscrites.
Amplia la informació sobre signatures electròniques a la base legal publicada al Portal Administración Electrónica.
Vols provar la solucions de signatura digital que t’oferim a DOCUGestiona?
Les nostres modalitats de signatura digital compleixen tots els requeriments legals per donar validesa a la documentació de les empreses, ja sigui en l’àmbit laboral com en el mercantil.
Segons les necessitats de cada negoci o estructura de la companyia, us oferim: